Reikäreuna 8.-11.9.2011

24 Tam

Seitsemäs Reikäreuna-elokuvafestivaali järjestetään  8.-11.9.2011 Orivedellä. Tällä hetkellä festivaalin suunnittelu on jo kovassa vauhdissa. Päävieras, taiteilijavieras ja satunnaisvieras ovat parasta aikaa etsinnässä.  Omat ohjelmaideasi voit laittaa tulemaan esim. Palaute-lomakkeen kautta tai sähköpostilla

Aikaisempien vuosien tapaan maaliskuun alussa käynnistyy elokuvakilpailuun ilmoittautuminen. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa tehdyt lyhytelokuvat, jotka ovat kestoltaan maksimissaan 30 minuuttia. Kilpailun viimeinen osallistumispäivä on 31.5.2011. Kilpailussa ei ole teemaa. Tarkemmat ohjeet ja ilmoittautumislomake löytyvät täältä Reikäreunan nettisivuilta maaliskuun alussa.

Reikäreunan ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan elokuun alussa.

Reikäreuna kiittää!

12 Syy

Juttua päivitetty 16.9.

Kuudes Reikäreuna teki jälleen uuden, huikean yleisöennätyksen, kun festivaalihumuun osallistui kaiken kaikkiaan 2812 kävijää, mikä on yli 500 kävijää enemmän kuin viime vuonna.

Festivaalin suurin yleisömagneetti oli kiitetty Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen dokumenttielokuva Miesten Vuoro, joka keräsi Taiston salin ääriään myöten täyteen: elokuvaa oli saapunut katsomaan peräti 211 ihmistä. Myös Reikäreunan päävieras Aleksi Salmenperän ja taiteilijavieras Veli Granön elokuvanäytökset olivat suosittuja.

Elokuvakilpailun voitti Zagros Manucharin lyhytelokuva Vielä tämän hetken. Raati luonnehti elokuvaa omaperäiseksi, vaikuttavaksi ja kilpailun vahvimmaksi elokuvaksi. Voittaja kuittasi 400 euroa 500 euron palkintopotista ja 100 euron kunniamaininta myönnettiin Mari Aaltosen Syyslaululle. Yleisön suosikki tänä vuonna oli Joni Männistön, Janne Kukkosen, JP Saaren ja Mikko Korhosen animaatio Katiska. Jaetulle toiselle sijalle yleisöäänestyksessä tulivat Reetta Aallon Marja-Sisko ja Outi Tienhaaran Haluatko tietää.

Seuraava Reikäreuna-elokuvafestivaali järjestetään Orivedellä 8.-11.9.2011

Palautetta festareista voit antaa täällä ja kuvia festareilta voit katsoa .

Festariklubi tanssitti!

12 Syy

Festariklubille kokoontui lauantai-iltana yli 300 ihmistä nauttimaan elokuvista ja musiikista. Ilta alkoi Future Shortsin näytöksellä ja jatkui bändeillä. Ensimmäisenä lavalle asteli Jani Kuivajärvi. Sen jälkeen oli vuorossa yllätysnumero: festivaalin päävieraan Aleksi Salmenperän bändi Delaware Boomlights. Seuraavaksi kansaa tanssitti Remington. Illan päätti ja yleisön hullaannutti mustalaisvaikutteisella musiikillaan Jaakko Laitinen & Väärä Raha.

Miesten vuoro jättimenestys

12 Syy

Lauantai-iltana Reikäreunassa nähty Jonas Berghällin ja Mika Hotakaisen dokumenttielokuva Miesten vuoro oli suuri yleisömenestys. Elokuvasalin penkit eivät tahtoneet riittää, kun Taiston saliin kerääntyi yli 200 katsojaa. Paikan päälle oli saapunut myös kolme dokumentissa esiintyvää saunojaa, Mikko Rissanen, Petri Koskinen ja Kari Tenhunen sekä tuotantoyhtiön edustaja Katja Gauriloff, joille yleisö sai esittää kysymyksiä koskettavan ja puhuttelevan elokuvan jälkeen. Saunatunnelmiin festivaaliyleisöllä oli ollut mahdollisuus virittäytyä pitkin päivää, kun Taiston talon edustalla päivystävä karavaanisauna kutsui ihmisiä löylyyn. Saunan edustalla päivystäneet Mikko Rissanen ja Petri Koskinen kertoivat, että Sodankylän elokuvafestivaaleillakin nähty sauna herätti ihmisissä uteliaisuutta ja hilpeyttä, mutta myös saunojia riitti pitkin päivää.

Veli Granö on ITE-taiteen pioneeri

11 Syy

Reikäreunan tämän vuoden taiteilijavieras Veli Granö on festivaaleilla esillä useammankin työn voimin. Taiston talon näyttelyssä esitetään koko festivaalin ajan taiteilijan Puhdistus-videoinstallaatiota ja lauantaina nähtiin näytös Granön lyhytelokuvia. Monissa lyhytelokuvissaan Veli Granö on kuvannut ihmisiä, joiden elämäntarinat jollakin tavalla liittyvät vaihtoehtoisen todellisuuden kokemuksiin ja uskomuksiin. Granö sanoo, ettei häntä kiinnosta kuitenkaan yliluonnollisuus sinänsä, vaan ihmiset ja heidän tarinansa. Taiteilija on myös ITE-taiteen puolestapuhuja ja uranuurtaja sekä toimii ITE ry:n puheen johtajana. Suomessa kiitettävää suosiota nauttivan ITE- eli Itse Tehty Elämä -taiteen perusajatuksena on, että ihmiset vailla varsinaista taiteellista koulutusta luovat taidetta omilla ehdoillaan ja omista lähtökohdistaan.

Jonas Selberg Augustsén vakuutti Reikäreunassa

11 Syy

Palkittu ruotsalaisohjaaja Jonas Selberg Augustsén oli festivaaleilla viikonloppuvieraana. Lauantaina Augustsén esitteli yleisölle kaksi dokumenttielokuvaansa Kalven och friheten ja Trädälskaren, joista kumpainenkin keräsi yleisöltä paljon positiivista palautetta. Saatuaan kutsun Reikäreunaan Augustsén ei ainakaan säikähtänyt festivaalin sijaintia: Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva ohjaaja kertoi kiinnostuksensa pikemminkin heränneen, kun hän näki Oriveden olevan vain pieni piste Suomen kartalla.